Release notes 3.4.0

Definitieve versie protocol aanslagjaar 2021

Principes van het zomerakkoord

Ten gevolge van de gefaseerde inwerkingstreding van de wet van 25 december 2017 betreffende de hervorming van de vennootschapsbelasting, verschillen de regels voor aanslagjaar 2021, net zoals voor aanslagjaren 2019 en 2020, naargelang de begindatum van het boekjaar:

  1. Versie 1 is van toepassing op vennootschappen wiens boekjaar ten vroegste vanaf 1 januari 2020 aanvangt;

  2. Versie 2 is van toepassing op vennootschappen wiens boekjaar vóór 1 januari 2020 aanvangt.

Het belangrijkste verschil tussen de eerste en de tweede versie aj. 2021 heeft betrekking op het tarief.

In de versie 1 aj. 2021 bedraagt het gewone tarief van de vennootschapsbelasting 25% (of 20% verlaagd tarief) en wordt er geen aanvullende crisisbijdrage meer geheven.
In de versie 2 aj. 2021 bedraagt het gewone tarief van de vennootschapsbelasting 29% (of 20% verlaagd tarief) en wordt er een aanvullende crisisbelasting van 2% geheven.

First Belastingaangiften zal automatisch de juiste percentages in rekening nemen afhankelijk van de aanvang van het boekjaar dat is ingevuld. Indien u werkt in de juiste periode in First Software, zal de berekening automatisch het correcte tarief hanteren. U kan steeds de startdatum van het boekjaar aanpassen in de tab 'id' van de aangifte.

Daarnaast moet men ook rekening houden met de antimisbruikbepaling van de wet van 25 december 2017, die bepaalt dat elke wijziging die vanaf 26 juli 2017 aan de afsluitingsdatum van het boekjaar werd aangebracht, zonder uitwerking blijft.

Biztax, aangifteformulier en indieningstermijnen

Het aangifteformulier werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 26 mei 2021.

De aangiftetermijn voor aanslagjaar 2021 vindt u terug via de volgende link: https://financien.belgium.be/sites/default/files/downloads/121-venb-tabel-aangiftetermijnen-2020.pdf

Belangrijkste wijzigingen

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste inhoudelijke wijzigingen voor aanslagjaar 2021.

Aangifte in de vennootschapsbelasting en belasting niet-inwoners vennootschappen

a) Vrijstelling ten belope van het overgedragen, niet-aftrekbaar financieringkostensurplus

  • Code 1064 -  Rubriek: Aanpassingen in meer van de begintoestand der reserves 

Deze subrubriek van de aanpassingen in meer van de begintoestand der reserves houdt verband met de interestaftrekbeperking zoals die in de vennootschapsbelasting van toepassing is sinds aanslagjaar 2020 (verbonden aan een belastbaar tijdperk dat ten vroegste is aangevangen op 1 januari 2019). De regeling houdt in dat het zogenaamde 'financieringskostensurplus' niet als beroepskost wordt aangemerkt, in de mate dat het de 'aftrekcapaciteit' van het betrokken boekjaar overschrijdt (in boekjaar X). Dit niet-aftrekbaar gedeelte is, zonder beperking in de tijd, overdraagbaar naar volgende belastbare tijdperken: het kan dan in een later belastbaar tijdperk worden gebruikt om een 'onbenutte' aftrekcapaciteit aan te vullen, hetgeen aangifte-technisch gerealiseerd wordt via een aanpassing in meer van de begintoestand van de reserves onder de nieuwe code 1064 voor boekjaar X+1 (voor het eerst mogelijk in aanslagjaar 2021).

b) Disconto op niet-afschrijfbare activa (art. 198, § 1, 8° WIB 1992)

  • Code 1243 - Rubriek: Verworpen uitgaven 

In het kader van de derde fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting heeft de wetgever voorzien dat in kosten opgenomen "disconto" dat een vennootschap heeft geboekt n.a.v. de verwerving van vaste activa (disconto dat te maken heeft met het feit dat er bv. uitstel van betaling zonder interest is verleend), fiscaal niet beschouwd wordt als een aftrekbare beroepskost, voor zover de aankoopprijs van het actief lager is dan de werkelijke waarde verhoogd met het disconto (art. 198, § 1, 8° WIB 1992). 

Opgelet: deze regeling is voor aj. 2021 enkel van toepassing op vennootschappen wiens boekjaar ten vroegste vanaf 1 januari 2020 aanvangt!

c) Uitgekeerde dividenden (art. 185, § 1 WIB 1992). (n.v.t op BNI/VENB)

Vennootschappen zijn belastbaar op het totale bedrag van de winst, "uitgekeerde dividenden inbegrepen" (art. 185, § 1 WIB 1992). Wanneer het maatschappelijk vermogen van een vennootschap wordt verdeeld ten gevolge van ontbinding of om enige andere reden, rekent de wetgever tot de 'uitgekeerde dividenden' ook het positieve verschil tussen de uitkeringen in geld, in effecten of in enige andere vorm, en de gerevaloriseerde waarde van het gestorte kapitaal (art. 209, al. 1 WIB 1992). Vandaar dat het Vak inzake de 'uitgekeerde dividenden' ook een rubriek verdeling van maatschappelijk vermogen bevat. Voorheen werd deze rubriek als code 1304 in de aangifte teruggevonden. 

In aanslagjaar 2021 is deze rubriek uitgesplitst in twee rubrieken :

  1. Code 1305 - Gedeelte van de verdeling van maatschappelijk vermogen dat voortkomt van een vermindering van de liquidatiereserve en van een vermindering van de bijzondere liquidatiereserve

  2. Code 1306 - Verdeling van maatschappelijk vermogen na aftrek van het gedeelte dat voortkomt van een vermindering van de liquidatiereserve en van een vermindering van de bijzondere liquidatiereserve

d) Opneming van bepaalde vrijgestelde reserves (art. 519ter WIB)

De bestanddelen van het resultaat waar het aftrekverbod van toepassing is, worden aangevuld met de "opnemingen van bepaalde vrijgestelde reserves" (zie aangifte onder code 1416). Het gaat om een tijdelijk gunstregime met als doel het tijdstip van de belastbare opneming van bepaalde vrijgestelde reserves te vervroegen tegen een afzonderlijke heffing tegen een verlaagd tarief van 15% of 10% (ingeval van herbelegging). Deze afzonderlijke belasting tegen 10% of 15% vormt een minimaal belastbaar resultaat. U kunt dit resultaat dus niet verminderen met fiscale aftrekken of het verlies van het boekjaar. U kunt deze belasting evenmin verrekenen met voorheffingen of een belastingkrediet.

Deze bedragen dienen te worden opgenomen onder de volgende codes:

  • Code 1482 - Opnemingen van bepaalde vrijgestelde reserves belastbaar tegen 15 %

  • Code 1483 - Opnemingen van bepaalde vrijgestelde reserves belastbaar tegen 10 %

Op basis van deze velden wordt automatisch het correcte bedrag opgenomen onder de rubriek ‘uiteenzetting van de winst’ (zie aangifte onder code 1416).

e) Verliezen van buitenlandse oorsprong die niet in aanmerking worden genomen om de belastbare grondslag vast te stellen

  • Code 1419 - Rubriek: 'Resultaat na toepassing van het aftrekverbod'. 

Aanleiding zijn de wijzigingen die de wetgever, in het kader van de derde fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting, heeft aangebracht aan de regeling inzake de aftrekbaarheid van verliezen van buitenlandse oorsprong. De nieuwe regeling houdt, onder meer, in dat voor buitenlandse inrichtingen of activa waarvan de winst 'gedeeltelijk' in België belastbaar is, de verliezen ook nog slechts 'gedeeltelijk' aftrekbaar zijn in dezelfde verhouding. Voor buitenlandse inrichtingen of activa waarvan de winst 'volledig' is vrijgesteld in België, geldt nu een principiële uitsluiting van verliesaftrek

f) Circulaire 2021/C/43 - Tweede addendum aan de circulaire 2019/C/50 over de toepassing van de antimisbruikbepalingen bij de inwerkingtreding van de wet van 25.12.2017

Net zoals vorig jaar bevat de aangifte de rubriek "correctie van het tarief van de vennootschapsbelasting" of van de "aanvullende crisisbijdrage" als gevolg van een vanaf 26.07.2017 aangebrachte wijziging aan de afsluitingsdatum van het boekjaar. 

  • Code 6121: Gedeelte van de grondslag belastbaar tegen gewoon tarief dat in principe onderworpen is aan het tarief van 25 %

  • Code 6122: Gedeelte van de grondslag belastbaar tegen het exit tarief van 15% dat niet onderworpen is aan de ACB

  • Code 6123: Gedeelte van de grondslag belastbaar tegen gewoon tarief dat in principe onderworpen is aan het tarief van 29 %

  • Code 6124: Gedeelte van de grondslag belastbaar tegen het exit tax tarief van 15 % waarvoor de belasting wordt verhoogd met een ACB van 2 %

g) Verrekenbare voorheffingen

In het Vak inzake de "verrekenbare voorheffingen" is de rubriek "niet-terugbetaalbare voorheffingen" aangevuld met de nieuwe subrubriek "andere verrekenbare bestanddelen" (nieuwe code 1835). Deze rubriek is bedoeld voor de aangifte van het (niet-terugbetaalbaar) belastingkrediet dat vennootschappen/verhuurders kunnen genieten wanneer zij vrijwillig de huur van de maanden maart, april en/of mei 2021, ten belope van minstens 40 % kwijtschelden aan hun huurder die zijn handelszaak heeft moeten sluiten naar aanleiding van de maatregelen van de federale overheid in het kader van de COVID-19-pandemie (zie ook Circulaire 2021/C/54 over het belastingvoordeel voor de kwijtschelding van huur).

Aangifte Rechtspersonenbelasting

Vanaf aanslagjaar 2021 wordt er in de aangifte rechtspersonenbelasting een onderscheid gemaakt tussen "gebouwde onroerende goederen" en "ongebouwde onroerende goederen". De betreffende codes van het vak onroerende inkomsten worden derhalve verwijderd en allen vervangen door twee nieuwe codes (zie hieronder bij upgrade protocol voor meer informatie). Tevens moet er voor de 'Belgische' inkomsten uit verhuurde gebouwde onroerende goederen, nu ook het "niet-geïndexeerd kadastraal inkomen" vermeld worden in code 5015 A5.

Upgrade van het voorlopige protocol - Waar moet u op letten? 

Vennootschapsbelasting

  1. De lijn 'gemobiliseerde reserves' in de rubriek 'Belastbare gereserveerde winst' is verwijderd. Indien u gemobiliseerde reserves had ingevuld in een aangifte van het voorlopig protocol van aanslagjaar 2021 dan wordt er automatisch een lijn toegevoegd in de 'Andere in de balans vermelde reserves' (Code 1010) waarin de gemobiliseerde reserves zijn opgenomen.

    Upgrade

    First Belastingaangiften zal de gemobiliseerde reserves toevoegen aan de 'Andere in de balans vermelde reserves' opdat u zo geen gegevens verliest. Afhankelijk van uw boekhoudkundige verwerking kunt u de reserves elders in de aangifte invullen. Een overboeking naar belaste reserves is voldoende om het gunstregime te genieten; een uitkering aan de aandeelhouders is dus niet noodzakelijk. De overboeking verloopt boekhoudkundig gezien over het resultaat van het boekjaar (via een onttrekking aan de vrijgestelde reserves).
    We raden u daarom ten stelligste aan deze code na te kijken in deze versie.
  2. Indien code 1304 ingevuld was in het voorlopige protocol zal deze ingevuld worden in code 1306 "Verdeling van het maatschappelijke vermogen na aftrek van het gedeelte dat voortkomt van een vermindering van de liquidatiereserve en van een vermindering van de bijzondere liquidatiereserve". De code 1304 betreffende de verdeling van het eigen vermogen is vervangen door de codes 1305 en 1306, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de verdeling van het eigen vermogen dat voortkomt uit de (bijzondere) liquidatiereserves en het overige eigen vermogen. Gelieve na te gaan of dit bedrag nog moet worden verdeeld over de codes 1305 en 1306.

     

  3. Indien code 1321 "De vennootschap is op de hoogte van haar verplichting om een aangifte in de roerende voorheffing (aangifteformulier 273A) in te dienen wanneer de rubriek “Uitgekeerde dividenden” (regel 1320) is ingevuld, zelfs wanneer geen roerende voorheffing is verschuldigd" ingevuld was in het voorlopige protocol, zal code 1322 in het definitieve protocol aangevinkt staan. Noteer dat deze rubriek anders geformuleerd is vanaf de huidige aangifte.

Rechtspersonenbelasting

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen "gebouwde onroerende goederen" en "ongebouwde onroerende goederen". Hierdoor zullen er enkele codes opgesplitst worden en is er aandacht nodig bij het controleren van de volgende codes:

  1. Codes 5001A"brutobedrag van de huurprijs en de huurvoordelen uit Belgische inkomsten" en 5031 D1"brutobedrag van de huurprijs en de huurvoordelen uit buitenlandse inkomsten" worden automatisch overgedragen naar de code 5011 A1 (Belgische) en code 5021 D1 (Buitenlandse) "brutobedrag van de huurprijs en de huurvoordelen" van de gebouwde onroerende goederen.

    Upgrade

    Controleer of dit bedrag nog moet worden verdeeld over de codes 5011 A1 en 5016 A6 enerzijds, of codes 5021 D1 en 5026 D3 anderzijds.

  2. Code 5004 A4 "geïndexeerd kadastraal inkomen" is verwijderd en vervangen door de volgende codes: 5014 A4 (Gebouwd) en 5019 A9 (ongebouwd) "geïndexeerd kadestraal inkomen". Het bedrag origineel vermeld in code 5004 A4 zal ook hier overgedragen worden naar het geïndexeerd kadestraal inkomen van de gebouwde onroerende goederen, code 5014 A4.

    Upgrade

    Controleer of dit bedrag nog moet worden verdeeld over de codes 5014 A4 en 5019 A9.


  3. Codes 5002 A2 "aftrekbare kosten" (Belgisch) en 5032 D2 "aftrekbare kosten" (Buitenlandse inkomsten) zijn verwijderd in het definitief protocol en vervangen door de codes 5012 A2 (gebouwd) en 5017 A7 (ongebouwd) "Belgische inkomsten - Aftrekbare kosten" en codes 5022 D2 (gebouwd) en 5027 D4 (ongebouwd) "buitenlandse inkomsten - aftrekbare kosten". Deze velden worden automatisch berekend in de definitieve versie van het protocol. 

    Upgrade

    Houd er rekening mee dat alle waarden die werden ingevuld onder code 5002 A2 en 5032 D2 niet worden overgenomen naar de nieuwe belastingaangifte.  

Belasting niet-inwoners vennootschappen

De lijn 'gemobiliseerde reserves' in de rubriek 'Belastbare gereserveerde winst' is verwijderd. Indien u gemobiliseerde reserves had ingevuld in een aangifte van het voorlopig protocol van aanslagjaar 2021 dan wordt er automatisch een lijn toegevoegd in de 'Andere in de balans vermelde reserves' (Code 1010) waarin de gemobiliseerde reserves zijn opgenomen.

Upgrade

First Belastingaangiften zal de gemobiliseerde reserves toevoegen aan de 'Andere in de balans vermelde reserves' opdat u zo geen gegevens verliest. Afhankelijk van uw boekhoudkundige verwerking kunt u de reserves elders in de aangifte invullen. Een overboeking naar belaste reserves is voldoende om het gunstregime te genieten; een uitkering aan de aandeelhouders is dus niet noodzakelijk. De overboeking verloopt boekhoudkundig gezien over het resultaat van het boekjaar (via een onttrekking aan de vrijgestelde reserves).
We raden u daarom ten stelligste aan deze code na te kijken in deze versie.

Indien u het formulier 275.2.A.2 dient in te vullen verwijzen wij naar de aandachtspunten zoals hoger vermeld bij de rechtspersonenbelasting.

Nieuwe functionaliteiten 

Exporteren naar Biztax

Vanaf heden is het mogelijk een Biztax-bestand aan te maken indien niet alle fouten zijn opgelost. Deze optie werd voorzien op het export menu:

Indien de aangifte nog onopgeloste controles bevat, zal deze waarschijnlijk niet geaccepteerd worden door biztax.

 

Met betrekking tot het detail van de verworpen uitgaven (tabellen ingevuld op formulier 275.1.B (of 275.2.B.1 voor BNI) of via de pop-up onder het icoontje  in het vak van de verworpen uitgaven op de aangifte zelf, zie ook Detail verworpen uitgaven), kan u kiezen uit de volgende opties in verband met de export naar biztax:

  • Volledig overnemen naar Biztax: in dit geval zullen alle gegevens die werden ingevuld in deze tabellen integraal worden opgenomen in de tabellen van het formulier 275.1.B of 275.2.B.1 (BNI) van de aangifte in biztax. Indien er nog bepaalde controles niet voldaan zijn met betrekking tot gegevens ingevuld in deze tabellen zal de export naar biztax niet mogelijk zijn (dit is bijvoorbeel het geval indien er negatieve bedragen werden opgenomen in de tabellen, hetgeen door biztax niet wordt aanvaard. Door het vinkje "Biztax-bestanden aanmaken met onopgeloste controles" aan te duiden wordt de export van een biztax bestand alsnog mogelijk, de indiening van deze aangifte zal in dit geval echter door biztax verhinderd worden).

  • Als PDF bijgevoegd onder 'Andere toe te voegen bijlage': in dit geval zal er een print-out naar PDF worden gemaakt van de details van de verworpen uitgaven zoals opgenomen in de tabellen en wordt deze toegevoegd in bijlage van de aangifte aan het formulier 275.1.B of 275.2.B.1 bij de 'andere toe te voegen bijlage'. Enkel de totaalbedragen overgenomen naar het vak verworpen uitgaven van het formulier 275.1.A of 275.2.A.1 (BNI) worden geëxporteerd naar biztax, de gegevens ingevuld in de tabellen niet. De controles die betrekking hebben op de details in de tabellen worden in dit geval ook niet meer uitgevoerd, zodat de export naar biztax van de aangifte niet wordt verhinderd. 
    In dit geval heeft u steeds de optie om ook de nul lijnen opgenomen in de details van de verworpen uitgaven mee op te nemen op de afdruk. U dient hiertoe het bijkomende vinkje aan te duiden.

    Wanneer er reeds een andere bijlage werd toegevoegd aan de aangifte onder de 'andere toe te voegen bijlage' zal het echter niet mogelijk zijn deze optie aan te duiden.

  • Niet overgenomen in Biztax: in dit geval worden enkel de bedragen ingevuld in het vak van de verworpen uitgaven op het formulier 275.1.A of 275.2.A.1 van de aangifte geëxporteerd en worden geen van de gegevens in deze tabellen mee overgenomen naar biztax. Derhalve dienen de tabellen enkel voor uw eigen interne informatie.

De export modaliteiten met betrekking tot de verworpen uitgaven kunnen aangeduid worden op het export menu of onder de nieuwe tab 'verworpen uitgaven' onder de eigenschappen van het document.