Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 20 Volgende »

In de release notes vindt u alle wijzigingen terug die doorgevoerd zijn in versie 22.5 van First Belastingaangiften ten opzichte van versie 3.5.0. Deze update bevat voornamelijk nieuwe features o.b.v. verzamelde feedback. Evenals een hele nieuwe “look and feel” van de belastingaangifte. Tevens werden er in de achtergrond belangrijke technische wijzigingen doorgevoerd die de performantie van de software een boost geven.

Gezien de drastische wijzigingen raden we aan steeds een back-up te maken van de database alvorens de update door te voeren.

Versienummer

De versienummers zijn aangepast om een eenvoudiger overzicht te bieden van de laatste update. De eerste twee cijfers staan voor het jaar en de maand waarin de update verzonden zijn. Zo kreeg deze update het versienummer 22.5, de vorige versie van First Belastingaangiften was 3.5. Dit vergemakkelijkt de situatie voor onze helpdesk en hopelijk ook voor u. De versienummer valt steeds te raadplegen in het Hoofdmenu Home > Info. Hier kunt u vanaf nu ook uw productsleutel ingeven mocht u doorheen het jaar wijzigen van abonnement.

Wijzigingen binnen de aangifte:

Look and Feel:

De aangifte heeft een modernere look gekregen, de grijstinten binnen de aangifte zijn vervangen door een moderne witte look, voor de invulvelden hebben we gekozen voor rustgevende blauwe tint.

  • De aangifte zelf kan nu ook van plaats verschoven worden, geminimaliseerd worden of verkleind worden. Er kunnen tevens meerdere aangiften tegelijkertijd geopend worden en naar verschillende schermen gesleept worden.

  • Navigeren binnen de aangifte gebeurt nu d.m.v. een inhoudstafel aan de linkerkant van de aangifte, waardoor u in één oogopslag en muisklik naar het gewenste hoofdstuk binnen de aangifte kunt navigeren. De inhoudstafel is opgesplitst in;

    • Het ID-formulier

    • Secties binnen de aangifte (Reserves, Verworpen uitgaven,…)

    • Fiscale bijlagen

    • Het memoveld

    • Berekeningen (mogelijk te openen in een apart venster)

    • Controles (mogelijk te openen in een apart venster)

  • Tevens is er gekozen om nieuwe iconen te plaatsen binnen de aangifte:

Nieuwe plaats controles en berekeningen:

  • De controles zijn nu opgesplitst in secties zodat u in één oogopslag kunt zien op welk formulier de fouten zich bevinden

  • De berekening en de controles, die beide in real-time uitgevoerd worden, zijn aparte vensters die u op gewenste plaats kan slepen, alsook op een ander scherm openen door op het volgende icoontje te klikken:

    • Om de vensters te verplaatsen dient u de donker blauwe balk (controles of berekeningen) te verslepen naar de gewenste hoek in de aangifte (links, rechts, boven of onder). Standaard wordt bij de eerste keer dat u de aangifte aangifte opent onderaan weergegeven.

    • Wanneer u de vensters de volgende keer opent wordt uw laatste locatie onthouden en zullen de berekeningen of controles opengaan op de laatst geopende plek, u kan deze terug openen door op berekeningen / controles te klikken in de inhoudstafel.

Import functionaliteit (filters)

Er was een grote vraag om de importfunctionaliteit te vereenvoudigen. Hierdoor hebben we besloten niet meer met een algemeen rekeningenschema, kantoorrekeningen en dossierrekeningen te werken. De nieuwe importfunctionaliteit op basis van 'filters' sluit beter aan bij de werkwijze in First Jaarrekeningen, zodat gebruikers op een consistentie wijze gegevens kunnnen importeren in First Belastingaangiften en First Jaarrekeningen. Een eenvoudig maar krachtig concept om uw rekeningen toe te wijzen aan de juiste rubriek in de aangifte.

De filters werken als volgt:

  • In elk dossier / periode zal nu een proef-en saldibalans geïmporteerd kunnen worden

  • Eens de proef-en saldibalans is ingelezen door één van de verschillende methodes: Proef-en saldibalans importeren & Koppeling met de boekhouding , zal er bij het aanmaken van een aangifte voorgesteld worden om filters te gebruiken, om eenvoudig de geïmporteerde boekhoudgegevens te koppelen aan bepaalde codes van de aangifte.

  • Bij bepaalde codes van de aangifte (weergegeven op de rechterzijde van het scherm), kan een filter ingesteld worden van 1 of meerdere cijfers. Op basis hiervan zullen alle rekeningen beginnend met deze cijfers door deze filter gevat worden en de geboekte waarde opgenomen en opgeteld worden in de code van de aangifte. Hoe meer cijfers de filter bevat, hoe gedataileerder de filter is en dus hoe minder rekeningen hierin vervat zullen zitten.

De filter ‘100’ zal alle rekeningen beginend met 100 bevatten: 100000, 100001, 100002, …

De filer ‘10’ zal alle rekeningen beginend met 10 bevatten: 100000, 101000, 102000, …

  • De eerste keer dat u de aangifte opstelt met boekhoudkundige gegevens zal u zien dat er een aantal rekeningen gekoppeld zijn aan rubrieken binnen de aangifte op basis van de meegeleverder standaard filter (een overzicht van de standaardfilters voor de aangifte vennootschapsbelasting kunt u hier raadplegen).

Standaard filter

Als voorbeeld nemen we code 1873 - ‘Jaaromzet van de vennootschap exclusief BTW’ op basis van de meegeleverde standaardfilter:

Hier ziet u dat er onder de code 1873 een filter icoon: weergegeven wordt, met de nummers “70” achter. Dit zorgt ervoor dat alle rekeningen die beginnen met de nummers “70” gekoppeld worden aan code 1873. In dit voorbeeld zullen zo rekeningen 700210 & 70900 automatisch toegevoegd worden. Het totaal van de waardes geboekt op deze rekeningen gevat door de filter, zal overgenomen worden in de code van de aangfite.

Eigen filters toevoegen

U kunt op twee manieren ook eigen filters toevoegen:

  • de rekeningen van links naar rechts slepen onder de correct rubriek en code van de aangifte;

  • manueel filters toevoegen / wijzigen door op de rubriek te gaan staan en op het “+” icoon te klikken. Na het aanmaken van de filter zullen automatisch deze rekeningen toegevoegd worden.

First Software biedt een standaardfilter aan voor de aangifte vennootschapsbelasting en BNI, deze filter kunt u naar wens aanvullen en/of aanpassen. Het is niet mogelijk deze filter te overschrijven, u kan wel een kopie hiervan opslaan inclusief de gemaakte wijzigingen, zodat u deze gepersonaliseerde filter kunt gebruiken voor andere dossiers of hetzelfde dossiers in een volgende periode.

Indien u een filter heeft opgeslagen naast de standaard filter kunt u deze selecteren de volgende keer dat u met de filters wenst te werken. Deze filters kunt u wel aanpassen, alleen de standaard filter is niet aanpasbaar.

D/C, Debet en Credit

  • De wizard voor het koppelen van boekhoudkundige gegevens aan de aangifte via filters, bevat nog drie extra kolommen:

    • D/C: De kolom D/C geeft weer hoe de rekeningen opgeteld moeten worden in de code van de aangifte. Voor het voorbeeld van code 1873 worden rekeningen bevattende de omzet gevat door de filter ‘70’. Aangezien de omzet rekeningen, Credit rekeningen zijn, moet de som van alle Credit boekingen min de som van alle debet boekingen (“C-D”) in code 1873 komen te staan. In de kolom D/C wordt code 1873 aangeduid als een 'C' rekening. Indien nodig kan u de voorgestelde Debet of Credit waarde van de filter steeds wijzigen.

    • Debet: debetboekingen op de rekening

    • Credit: creditboekingen op de rekeningen

Wanneer u klaar bent met het koppelen van rekeningen door middel van de filters, klikt u op volgende en krijgt u het overzichtscherm te zien van de geïmporteerde waarden

Verworpen uitgaven

Door middel van de filters kunnen ook specifieke kostenrekeningen gekoppeld worden aan de codes van de verworpen uitgaven. Gelet op de grote verscheidenheid aan kostenrekenignen, zijn deze niet opgenomen in de standaard filters. U dient deze filters eenmalig in te stellen, deze kunnen eventueel hergebruikt worden in andere dossiers, of indien de kostenrekeningen sterkt afwijken tussen uw verschillende dossiers, kan u per dossier een filter instellen en deze jaar na jaar hergebruiken en wijzigen waar nodig (zie hoger).

Laatste pagina wizard:

Te consulteren in de aangifte door op icoon te klikken:

  • Wanneer er rekeningen gekoppeld worden aan de verworpen uitgaven zullen deze rekeningen zichtbaar zijn in de tabellen van 275.1.B en aanpasbaar zijn in de aangifte. In de laatste stap van de wizard wordt er gevraagd welk percentage er verworpen mag worden.

    • Niet-aftrekbare percentages worden automatisch voorgesteld voor:

      • Voordeel alle aard bedrijfswagens (code 1206) - 17% of 40%

      • Niet-aftrekbare receptiekosten en kosten voor relatiegeschenken (code 12047) - 50%

      • Niet-aftrekbare restaurantkosten (code 1208) - 31%

    • Niet-aftrekbare autokosten en minderwaarden op autovoertuigen (code 1205) - help tool

      • In geval van de autkosten (code 1205) kunt u een hulpscherm gebruiken om het juiste percentage te berekenen. Dit hulpscherm kunt u gebruiken door op het volgende icoon te klikken:

      • Indien u de gegevens overneemt van de vorige periode bij het opstellen van de aangifte zullen deze percentages onthouden worden en correct berekend worden indien de parameters wijzigen. Hierdoor kunt u ieder jaar eenvoudig de gegevens opnieuw importeren.

  • In de aangifte kunnen deze gegevens geconsulteerd en aangepast worden door op het volgende icoon te klikken naast de code:

  • Geen labels